Fjällsäkerhetskommittéer

De lokala fjällsäkerhetskommittéerna fungerar som Fjällsäkerhetsrådets förlängda arm. Där finns kunskapen om lokala förhållanden och närkontakten med fjällen och med de människor som verkar där.

I de lokala kommittéerna finns representanter för bl.a. kommun, polis, fjällräddning och organisationer. Kommittéernas uppgift är att inom det egna området inspirera, informera och samordna arbetet med fjällsäkerhet. Den kunskap och erfarenhet som finns i kommittéerna är ett viktig underlag för Fjällsäkerhetsrådets arbete.

Hör av dig till Fjällsäkerhetskommittén i ditt område om du har idéer eller synpunkter som kan bidra till bättre fjällsäkerhet. Du är också välkommen att kontakta kommittéerna om du till exempel känner dig osäker inför en tur och vill ha upplysningar om leder eller annat. Fjällsäkerhetskommittéerna kan också ställa upp med föredrag eller informera om fjällsäkerhet i olika sammanhang.

Norrbottens län

Kontakt

Mattias Nilsson

postlada101@gmail.com

Gällivare Fjällsäkerhetskommitté har representanter från Polis, Civila Fjällräddningen, Länsstyrelsen och Gällivare Kommun. Kommittén arbetar bland annat med utbildning/information och samordning inom fjällsäkerhetsområdet.

Exempelvis så sammanställs årligen resultatet från enkäter inlämnade av stugvärdar och andra anläggningsägare. I samband med egna fjällresor besiktas också leder/anläggningar, resultatet sammanställs och eventuella brister med förslag till åtgärder och förbättringar skickas till berörda ansvariga.

Om Gällivare fjällvärld

En stor del av ytan består av skyddade område i form av Nationalparker och Naturreservat. Här finns bland annat Laponia världsarvsområde, ett område som enligt Unesco är omistligt för mänskligheten. Laponia är Europas största sammanhängande naturlandskap.

Genom Laponia ringlar vandringsleder och vandringsstigar fram. Mest känd är Kungsleden men även Nordkalottleden är en populär och lättvandrad led. Här och där finns övernattningsstugor. Men vik av från en led och du befinner dig snabbt i total vildmark och får lita helt till karta, kompass, fjällvett och överlevnadsförmåga. Vid svårforcerad terräng och snabba väderomslag kan det bli något att bita i även för mycket vana äventyrare.

Stora Sjöfallets nationalpark är den största av kommunens nationalparker. Den bjuder på omväxlande topografi men är ändå relativt lättvandrad med böljande fjällhedar och stora sjöar. Det finns ett flertal vandringsleder som genomkorsar området.

Sjaunja Naturreservat är betydligt mer svårtillgänglig med mäktiga myrkomplex och betydligt mer skogsmark. Sjaunja räknas som ett av Europas bästa fågelskyddsområden.

Om vinterfjäll

Att vistas i vinterfjäll är en upplevelse! Gällivare erbjuder stor variation av fjällupplevelser och en rik natur. Du kan själv ta dig ut på skidor, med skoter, med hundspann eller välja andra färdsätt. Vill du åka organiserat så ordnas det också! Ta kontakt med turistbyrån så får du råd! Det är alltid viktigt att planera sin fjällvistelse väl då väder och snöförhållanden kan förändras snabbt.

Gällivare turistbyrå (gellivare.se)

Utrustning

Utrustning vintertid kan vara livsavgörande. Vindsäck och spade är viktiga samt någon form av spritkök för matlagning och värme. Skriv färdmeddelande! Undvik att skapa onödiga utryckningar för våra fjällräddare och polis. Packa lagom! Tänk på att mobiltelefonen har mycket dålig täckning i fjällen! GPS med friluftskarta används i stor utsträckning men tänk på att tekniken kan fallera så ta alltid med karta och kompass.

Kartor

Gällivares skoterleds och fjällsäkerhetskartor hittar du på Gällivare kommuns webbplats. Skoterledskarta som täcker hela norrbotten finns att köpa här. Fjällkartan är oumbärlig vid vistelse i fjällen.

Kartor för skoterleder och fjällsäkerhet (skoterkarta.se)
Skoterledskarta för Norrbotten (swedishlapland.com)

Skoterleder och skidspår

För att skotertrafik och skidåkare ska kunna samsas på lederna är det viktigt att visa varandra hänsyn. Leder över isar är utmärkta med ruskor samt kryss vid av och påfart på land, vinterleder har röda kryssmarkeringar. Var medveten om att det kan finnas brister i ledsystemet, ett bra tips är att fråga turistvärdarna i Fjällstugorna som har aktuell info om lederna i området.

Ledsystemet i Gällivarefjällen förvaltas av Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Länsstyrelsen i Norrbottens län (lansstyrelsen.se)

Fjällanläggningar och boende

Svenska Turistföreningen har uppgifter om boende i sina fjällstugor/fjällstationer och mer info angående vandring och skidåkning.

Svenska Turistföreningen (svenskaturistforeningen.se)

Kontakt

Ulf Lundkvist Ordförande
Ortdrivarvägen 1
982 38 Gällivare

070-350 53 40

ulf.lundkvist@outlook.com

Vi hoppas ni får en trevlig vistelse i Arjeplogs fjällvärld. Vi som önskar detta är Arjeplogs fjällsäkerhetskommité. Vår uppgift är att sprida information, ta fram underlag för bättre och säkrare fjällvistelse inom kommunen. En vistelse i fjällen ställer stora krav på dig genom omväxlande väderlek och framkomlighet. Visserligen finns fjällräddningen men det är Du som bär det yttersta ansvaret.

Några viktiga tips

  • Bästa säkerhet mot olyckor är ett gott omdöme!
  • Nödtelefoner är placerade vid Laisstugan, Nasafjäll, Peskejaure och Vaimok
  • Planera turen noga och färdas aldrig ensam!
  • Lyssna på väderlekstjänsten, ta inga risker.
  • Skriv färdmeddelande till stugvärd eller campinggranne - tala om färdväg och när ni beräknar att vara tillbaka. Glöm ej att avsluta turen med att berätta att ni återkommit.
  • Använd alltid karta och kompass. Fjällsäkerhetskommitén och lantmäteriet har tagit fram en karta för Arjeplogsfjällen med leder och faror inlagda. Den kan köpas hos alla tidigare kartförsäljare och täcker in större delen av fem ordinarie kartor.
  • Utrusta er alltid för sämsta tänkbara väder. Glöm ej säkerhetsutrustningen.
  • Lyssna på dem som har fjällvana och ortsbefolkningen.
  • Tag hänsyn till den som har minst erfarenhet i gruppen.
  • Håll ihop! Sikten kan försvinna snabbt. Vänd om eller sök skydd om ni är osäkra.
  • Stör ej renar eller andra djur samt städa efter dig.

Kontakt

Thord Westerlund, Ordförande
Laisvallsbyvägen 18
930 93 LAISVALL

070-551 01 52

tottewesterlund15@gmail.com

Västerbottens län

Kontakt

Mojo Andersson
Per Ers väg 15
920 66 Hemavan

070-253 00 75

mojo@smufjallgard.nu

Vindelfjällens Facebooksida (facebook.com)

I kommittén finns representanter från Vilhelmina- och Dorotea kommun, Vilhelmina Norra- och Södra sameby, Polisen, Fjällräddningen, Länsstyrelsen Västerbotten samt Vilhelminabygdens skoterorganisation "VBS" och Dorotea skoterallians "SAIDK". Arbetsområdet innefattar området ovan odlingsgränsen inom Dorotea- och Vilhelmina kommuner. Kommitténs syfte är att informera och arbeta med frågor som rör fjällsäkerheten.

Södra Lappland erbjuder stor variation av fjällupplevelser och en rik natur. Här finns möjlighet att njuta av bland annat skidturer, skoterturer eller hundspannsutflykter. Det är dock viktigt att planera sin fjällvistelse väl.

Tips inför din fjällvistelse

  • Lyssna alltid till väderprognosen för det område du besöker. Vädret kan skifta mycket snabbt.
  • Glöm inte heller karta och kompass. GPS används numera mycket, men tänk på batterierna.
  • Mobiltelefonens täckning är mycket varierande i fjällen och på vissa platser finns ingen mottagning alls. Därför ska du alltid lämna ett muntligt eller skriftligt färdmeddelande när du ger dig ut om olyckan skulle vara framme.

Kontakt

Marcus Ericsson
PO Umeå/Södra Lappland, Box 7
912 21 VILHEMINA


010-5683017
072-7310306

marcus-e.eriksson@polisen.se

Jämtlands län

Frostviksfjällen som ligger i Strömsunds kommun gränsar i söder mot Hotagsfjällen, i väst mot Norge och i norr mot Södra Lapplandsfjällen. Frostviksfällen erbjuder stor variation av fjällupplevelser och en rik natur. Här finns möjlighet att njuta av bland annat skidturer, skoterturer eller hundspannsutflykter. Det är dock viktigt att planera sin fjällvistelse väl.

Viktigt att tänka på inför att du ska gå på tur

  • Gå i sällskap!
  • Planera efter vädret!
  • Skriv färdmeddelande!
  • Följ lederna!
  • Packa lagom!
  • Vänd eller sök skydd i tid!

Skoteråkning och skoterleder

Skoterlederna inom fjällområdet sköts till största delen av Länsstyrelsen för detaljerad information tryck Skoterkörning i Jämtlandsfjällen Övriga leder sköts av lokala skoterklubbar helt ideellt varför standarden kan variera. Men alla försöker efter sina resurser hålla en så bra standard som möjligt.

Det finns också en skoterkarta utgiven för hela kommunen och den säljs av skoterklubbarna och finns även på några näringsställen och turistbyråer i kommunen. Den kan också beställas direkt av Skoteralliansen i Strömsunds kommun Skoteralliansen Strömsunds kommun och kostar 130 kr + porto.

Lavinfara

Lavinfara är beroende av många faktorer och det finns inga helt "säkra" områden. Dock är väl inte vårt område känt som speciellt lavinfarligt. Men var uppmärksam och hör Dig för med lokalbefolkningen som är kunniga på området.

Sommarfjäll

Frostviksfjällen som ligger i Strömsunds kommun gränsar i söder mot Hotagsfjällen, i väst mot Norge och i norr mot Södra Lapplandsfjällen.

Frostviksfjällen erbjuder dig många mil vandringsleder som har allt en friluftsälskare och vandrare kan önska sig av en rik fauna och flora, en vidunderligt utsikt från de olika fjälltopparna. Fiskrika åar, älvar, sjöar och tjärnar för den fiskeintresserade, du som vill åka kanot kan göra det i våra vattendrag. Vill du rida har du möjlighet till det genom guidade turer. Är du intresserad av grottor finns Korallgrottan att besöka.

Information om detta och det mesta om Frostviksfjällen hittar du på den egna webbplatsen:

Frostviksfjällens webbplats (frostviksfjallen.se)

Tips till dig som besöker Frostviksfjällen

  • Var aktsam om djur och växter!
  • Planera efter vädret!
  • Skriv färdmeddelande!
  • Packa lagom!
  • Tänk på att fjällvattnet har en starkt nedkylande effekt!
  • Se till att använda myggmedel!
  • Släck elden ordentligt!
  • Håll fjället rent!

Naturreservat

I Strömsunds kommun finns ett antal Naturreservat, där det gäller särskilda regler, det är viktigt att du informerar dej om dessa och det kan du göra Länsstyrelsensens hemsida om skyddad natur i Jämtland. Där kan du läsa om vilka regler som gäller för olika områden i Jämtland.

Kontakt

Håkan Berglund, Länsstyrelsen
hakan.berglund@lansstyrelsen.se

I kommunen finns en fjällsäkerhetskommitté som arbetar med fjällsäkerhet i olika former.

Kommitténs övergripande mål är

  • att arbeta för ett säkrare turist- och friluftsliv i våra fjällområden
  • att genom informations- och utbildningsinsatser sprida kunskap om fjällsäkerhet bland våra turister och bland allmänheten
  • att genom samarbete med andra organisationer, myndigheter och företag främja arbetet med fjällsäkerhet i Krokoms kommun.

Ett viktigt arbete för kommittén är informationsinsatser i olika former. Bland annat försöker vi informera om fjäll- och lavinkunskap. Vi planerar årligen en utbildning av skoterpatruller som ska vara ute på olika skoterevenemang och skoterleder och informera. Kommittén har en Facebooksida där man kontinuerligt kan få aktuell information om fjällsäkerhet.

Krokoms fjällsäkerhetskommittés Facebooksida (facebook.com)

Fjällsäkerhetskommittén fungerar också som Fjällsäkerhetsrådets informationskanal lokalt. De lokala kommittéerna utgör med sitt kunnande och erfarenhet ett viktigt underlag för Fjällsäkerhetsrådets arbete.

I kommittén finns representanter från kommun, polis, räddningstjänst, fjällräddning, skoterklubbar och näringsliv.

Har du idéer som kan gynna fjällsäkerheten? Kanske du vill vara med i arbetsgruppen, eller vill du framföra andra synpunkter? Kontakta i så fall idrottssamordnaren eller någon annan i kommittén.

Andreas Eriksson Krokoms Kommun
Offerdalsvägen 14
835 31 KROKOM
0640-163 29

andreas.eriksson@krokom.se

Vi verkar för fjällsäkerhet med stöd av Fjällsäkerhetsrådet och Åre kommun. Medlemmar är fjällfolk, fjällräddare, poliser, naturbevakare, skidpatrullörer, lavinexperter och andra yrkes-verksamma med mångårig fjällvana och stort intresse att vistas i fjällen. Vår lokalkännedom är givetvis bäst i Åre kommun.

Det här kan vi hjälpa till med

  • Aktuell information om snö- och väderförhållanden, vinter- och sommarleder, utrustningstips.
  • Utbildning i fjällsäkerhet av receptionspersonal, andra personalgrupper, skolklasser, skoteruthyrare, skotersafariföretag.

Vi tar gärna emot tips

Fel och brister som kan påverka fjällsäkerheten, t.ex framkomlighet till fots, på skidor eller med snöskoter, ledmarkering, skyltning, fjällkartor.

Nödlådor och var de finns utplacerade

Nödlådor finns i många rastskydd och öppna säkerhetsrum i stugor och fjällstationer enligt förteckningen. Fler platser tillkommer efter hand. Innehållet i nödlådor kan underlätta vistelsen i en nödsituation, om ingen annan hjälp finns tillhands. Här finns nödmat, kokkärl, sjukvårdsartiklar, reparationsmaterial, verktyg, anteckningsmaterial, kortlek, läsglasögon med mera. När innehåll har använts, finns anvisningar hur man meddelar det.

Rastskydd i fjällområdet Sylarna-Helags

  • Gräsliden
  • Snasen/Getvalen
  • Ulvåtjärn
  • Endalen
  • Enkälen
  • Fiskåhöjden
  • Spåjme
  • Gamla Sylen
  • Gåsån
  • Härjången
  • Hulke
  • Ekorrpasset
  • Mieskentjahke
  • Stäntja
  • Ljungan

STF-stugor och fjällstationer i fjällområdet Sylarna-Helags

  • Fältjägarstugan
  • Blåhammarens fjällstation
  • Sylarnas fjällstation
  • Helags fjällstation

Rastskydd i fjällområdet Vålådalsområdet

  • Dörrsjön
  • Lunndörrspasset

STF-stugor i fjällområdet Vålådalsområdet

  • Anarisstugan
  • Lunndörsstugan
  • Stensdalsstugan
  • Vålåstugan

Rastskydd i fjällområdet Oviksfjällen

  • Falkfångarfjället
  • Elvaknippen
  • Tvärån
  • Stenhyddan, Västfjället
  • Sällsjöfjället

Rastskydd i fjällområdet Skäckerfjällen-Offerdalsfjällen

  • Sockertoppen
  • Strydalen
  • Lill-Burvattnet

Kontakt

Anders Aspholm, Ordförande
Staa 259 837 72 Duved
070 - 674 60 10
anders.aspholm@skistar.com

Maria Persson, Sekreterare
Årevägen 75
837 53 Åre
072-090 201 05
maria.persson@stfturist.se

Kontakt

Dalarnas län

Norra Dalarnas fjällsäkerhetskommittés verksamhetsområde ligger inom Älvdalens Kommun, företrädesvis i Särna, Idre och Grövelsjöområdet och omfattar fjällområdena Fulufjället, Drevfjället, Vedungsfjället, Städjan/Nipfjället och Långfjället. Stora delar av norra Dalarna är skyddade som reservat eller nationalpark.

Vi har en egen webbplats där du får aktuell fördjupad och lokal information om fjällsäkerhet inom vårt område.

Norra Dalarnas Fjällsäkerhetskommitté (norradalarna.se)

Kontakt

Lena Nilsson, ordförande
Byvägen 34
790 91 IDRE

0253-209 07
070-257 11 94

lena-marianne.nilsson@polisen.se

Kontakt

Ingemar Sköldner, Ordförande
Fiskarvägen 34
780 68 TRANSTRAND


070-530 50 86
ingemar.skoldner@telia.com